Ομάδες γονέων

Οι ομάδες γονέων αποτελούνται από έναν κύκλο συναντήσεων μιας σταθερής ομάδας για γονείς με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Οι συναντήσεις των ομάδων συνήθως είναι οκτώ και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, με διάρκεια κάθε συνάντησης τις 2 ½ ώρες. Κάθε χρόνο στις αρχές του έτους ανακοινώνονται στον προγραμματισμό του Κέντρου Πρόληψης ειδικότερες πληροφορίες για τις ομάδες γονέων που πρόκειται να λειτουργήσουν.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει δείξει ότι οι ανάγκες των γονέων διαφοροποιούνται ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά τους. Οι «νέοι» γονείς με παιδιά στη προσχολική & σχολική ηλικία, αναρωτιούνται για το αν ανταποκρίνονται με επάρκεια στον γονικό τους ρόλο και προβληματίζονται για θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία της οικογένειας όπως η επικοινωνία, τα όρια, τα συναισθήματα, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους και η σχέση μεταξύ των αδερφών. Αντίστοιχα οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά, προεφηβικής & εφηβικής ηλικίας, αγωνιούν περισσότερο για θέματα που έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα και την αυτονόμηση των παιδιών τους, τις αλλαγές που συμβαίνουν στην σχέση τους με τα παιδιά, την τάση του έφηβου να πειραματίζεται και την ανησυχία τους για αν θα πειραματιστεί με τις ουσίες, αλλά και τα συναισθήματα τους σχετικά με την φάση της ζωής στην οποία οι ίδιοι βρίσκονται. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο στο Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις λειτουργούν ομάδες για γονείς με παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας και ομάδες για γονείς με παιδιά προεφηβικής & εφηβικής ηλικίας.

Οι ομάδες γονέων έχουν ως στόχο να επεξεργαστούν θέματα, όπως η δημιουργία μιας σχέσης ασφάλειας με τα παιδιά, η βελτίωση της καθημερινής επικοινωνίας στην οικογένεια, η κατανόηση των συναισθημάτων και η υποστήριξη των παιδιών όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα, η αξία των ορίων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών κ.λπ.. Ο τρόπος δουλειάς στις ομάδες είναι βιωματικός και ενεργητικός, δηλαδή οι γονείς έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις σε μικρές ομάδες και να επεξεργαστούν παραδείγματα από την καθημερινή λειτουργία της οικογένειας.