Εθελοντισμός

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΑΙΓΙΟΥ

Η Ομάδα Εθελοντών Αιγίου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» τη χρονιά που διανύουμε αποφάσισε να υλοποιήσει δράσεις που αφορούν όλη την οικογένεια εντός και εκτός του χώρου της ομάδας. Έτσι προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις σε Δημοτικά Σχολεία της Αιγιάλειας, στο Δημοτικό Πάρκο Αιγίου αλλά και στο Στέκι της ομάδας μας με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας  «Καλλίπολις».

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας σχεδίασε 2 εργαστήρια που αφορούν παιδιά και γονείς με θέμα την επικοινωνία και τη συνεργασία στην οικογένεια τα οποία μπορούσε η εθελοντική ομάδα βάση της εκπαίδευσης και εμπειρίας της να τα υλοποιήσει. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχους: να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να γνωριστούν, να αλληλεπιδράσουν και να εκφραστούν με ένα δημιουργικό και ψυχαγωγικό στόχο, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν στον τρόπο που μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά ως ομάδα-οικογένεια, να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αλλά και  να γνωριστούν με άλλες οικογένειες, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και να εντοπίσουν εκείνα τα στοιχεία που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την μεταξύ τους επικοινωνία.

Βαφτίσαμε τη διαδρομή μας «Το Εγώ κι Εσύ Δυναμώνουμε Μαζί! …..Ταξιδεύει στα Σχολεία της Αιγιάλειας» και επισκεφτήκαμε το διάστημα από τον Νοέμβριο 2019 – Φεβρουάριο 2020 τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής – τα σχολεία της Αβύθου, της Ελίκης, του Διακοπτού και της Ακράτας – όπου υλοποιήσαμε στο κάθε σχολείο  2 δίωρα εργαστήρια για γονείς και παιδιά (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄τάξης) . Αλληλεπιδράσαμε με 100 και πλέον παιδιά και γονείς που τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να γνωρίσουν άλλες οικογένειες και να ορίσουν νέους κανόνες επικοινωνίας και συνεργασίας μέσα στην οικογένειά τους. Συνεργαστήκαμε με τους  Διευθυντές των Σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και ανακαλύψαμε πως πάντα οι συνεργασίες είναι εύκολες όταν υπάρχει θετική διάθεση και καλή πρόθεση. Γεμίσαμε τις καρδιές μας με αισιοδοξία καθώς αντικρίζαμε οικογένειες να συζητούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους θέτοντας τους δικούς τους κανόνες. Συγκινηθήκαμε όταν η μικρή Μαρία στην ερώτηση   «πότε νιώθεις όμορφα;» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και απλότητα «όταν με αγκαλιάζει η μαμά μου….» και χαρήκαμε που δώσαμε μέσα από αυτά τα εργαστήρια την ευκαιρία στη μαμά της μικρής Μαρίας να γνωρίσει πως η δική της αγκαλιά είναι ό,τι πιο πολύτιμο για το παιδί της.

Στις αρχές του Γενάρη «Το Εγώ κι Εσύ Δυναμώνουμε Μαζί»  έκανε μια στάση στο Πάρκο των Χριστουγέννων στο Αίγιο όπου υποδεχτήκαμε τους μικρούς μας φίλους. Με μέσο το παιχνίδι καταφέραμε να στολίσουμε το δικό μας ….διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο,  το Δέντρο της Συνεργασίας όπως το ονομάσαμε γιατί ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των παιδιών!

Στις αρχές Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ομάδας στο Στέκι μας και παρακολουθήσαμε όλοι μαζί μια ταινία. Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή συμπεράναμε ότι στις ομάδες, όπως και στις οικογένειες, πρέπει να ανακαλύπτουμε τα «ταλέντα» του καθενός και να τα συνθέτουμε με ένα μαγικό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα της σύνθεσης να είναι μια γλυκιά μελωδία.

Η εθελοντική μας ομάδα είχε προγραμματίσει και άλλες δράσεις από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο * οι οποίες όμως ακυρώθηκαν λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως (*συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λόγγου και το Κέντρο Πρόληψης, ομιλία / συζήτηση με τη ψυχολόγο κ. Χαρά Θεοδωρακοπούλου, συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση και το Κέντρο Πρόληψης, συνεργασία με την Ομάδα Εφήβων Αιγίου και το Κέντρο Πρόληψης).

Αυτό το διάστημα, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον απαραίτητο εγκλεισμό στα σπίτια,  η ομάδα μας έψαξε και ψάχνει ακόμη να βρει τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών αλλά και σύνδεσης με την κοινότητα. Το διαδίκτυο αυτή τη φορά λειτουργεί θετικά στη ζωή μας και καταφέρνουμε με τη σωστή χρήση του να επικοινωνούμε μεταξύ μας οι εθελοντές και να ενισχύουμε μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής μας που χρήζουν της συμπαράστασης και της έγνοιας όλων μας. Παράλληλα διατηρούμε την επαφή με την κοινότητα μέσω της σελίδας μας στο Facebook – Ομάδα Εθελοντών Αιγίου ΔΙΕΞΟΔΟΣ – όπου φροντίζουμε να αναρτούμε κείμενα εθελοντών αλλά και αναδημοσιεύουμε αναρτήσεις του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» και άλλων φορέων .

Μπορεί η φετινή χρονιά για όλους μας να είναι διαφορετική από ότι οι προηγούμενες  αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας. Θα πρέπει όλοι να είμαστε δυνατοί αλλά και ευέλικτοι και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η φλόγα του εθελοντισμού δεν σβήνει μέσα μας. Αυτές τις μέρες ας νοιαστούμε ακόμη περισσότερο για το συνάνθρωπό μας και ο καθένας ατομικά  ή και όλοι μαζί ας φανούμε αντάξιοι των αναγκών της κοινωνίας!

Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Εθελόντρια