Εθελοντισμός

Εθελοντική Ομάδα «Αναβαθμός» Βραχναιΐκων – Παραλίας

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας “Αναβαθμός” Βραχναιΐκων – Παραλίας, λίγο πριν ξεκινήσουν το έργο τους προς την κοινότητα, φρόντισαν πρώτα την δική τους ενδυνάμωση και εμψύχωση!  Μέσα από μια βιωματική διεργασία ένιωσαν και συνειδητοποίησαν ότι:

“Έμπνευση για τον καθένα μας μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία ιδέα ή μια επιστροφή συναισθήματος…ο καθένας μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον άλλον…έχοντας βαθιά επιθυμία να αποτελέσουμε ως ομάδα, πηγή έμπνευσης για άλλους. Με γνώμονα τη δική μας ζωή και των γύρω μας, η δυναμική της ομάδας ενώνεται και απλώνεται μέσα στην κοινότητά”.

Έτσι, τη φετινή χρονιά πραγματοποιήσαμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα εργαστήρια για γονείς και παιδιά με θέμα «Εγώ και Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» σε δύο ακόμη δημοτικά σχολεία της περιοχής. Η ομάδα εθελοντών «Αναβαθμός» συνεργάστηκε με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Πατρών και του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιΐκων, υλοποιώντας δυο εργαστήρια με θέμα την Επικοινωνία και το Διαδίκτυο στην οικογένεια.

Ο βασικός σκοπός των εργαστηρίων για όλη την οικογένεια είναι η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και η ανάδειξη της σημαντικότητας της αξιοποίησης του κοινού ποιοτικού χρόνου για αλληλεπίδραση. Παιδιά και γονείς, έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να προβληματιστούν, να συζητήσουν για θέματα που τους απασχολούν στη καθημερινότητα και να παίξουν μαζί. Ο κοινός χρόνος που θα τους δοθεί και η συμμετοχή στις βιωματικές διεργασίες των εργαστηρίων θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους και ενός οικογενειακού συμβολαίου με απώτερο σκοπό  την ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Συνολικά, οι 115 γονείς με τα παιδιά τους (ηλικίας 7 έως 12 ετών), που συμμετείχαν στα εργαστήρια ανέφεραν ότι αποτελεί μια σημαντική δράση για την οικογένεια προκειμένου να είναι ενωμένη, βίωσαν μια πολύ όμορφη εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ, περάσαν ωραία, έπαιξαν, γέλασαν, ενημερώθηκαν κατάλληλα, βρέθηκαν ουσιαστικά με την οικογένεια τους, κατάλαβαν πως πρέπει να επικοινωνούν σωστά και τι χρειάζεται να προσέχουν στο διαδίκτυο, πήραν καινούργιες ιδέες, φεύγουν με ηρεμία και με χαμόγελα.

Τελικά, όταν ο κύκλος των παιδιών & γονιών μεγαλώνει… όταν ο κύκλος των σχολείων που συνεργαζόμαστε διευρύνεται.. τότε το μήνυμα μας γίνεται πιο δυνατό, πιο ηχηρό, πιο ουσιαστικό!!            Εγώ και Εσύ…δυναμώνουμε Μαζί!