Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την επικράτηση της εξάρτησης μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης που βιώνουμε πάνω από ένα χρόνο τώρα, αυξάνονται ραγδαία. Σε προσωπικό επίπεδο η βίωση έντονων συναισθημάτων ανασφάλειας, άγχους, φόβου, πίεσης, μοναξιάς και απελπισίας αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο ο εγκλεισμός, η αποξένωση και ο περιορισμός του κύκλου των προσωπικών επαφών, η επικράτηση ακραίων φωνών και ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε «καλούς» και «κακούς», δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όλοι επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο κάποιοι που για οποιονδήποτε λόγο είναι περισσότερο ευάλωτοι αποδιοργανώνονται τόσο που αναζητούν μια υποτιθέμενη διαφυγή στην εξάρτηση από ουσίες ή συμπεριφορές. Όλα τα παραπάνω που λίγο ή πολύ οι περισσότερο άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι συμβαίνουν, επιβεβαιώνονται από την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους που αναζητούν στήριξη και βοήθεια στους αρμόδιους φορείς.
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας Καλλίπολις που συστάθηκε και λειτουργεί με τη στήριξη τοπικών φορέων όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων, οι Δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας , ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, η Κίνηση Πρόταση αλλά και ο ΟΚΑΝΑ, φέτος για 23η χρονιά συνέχισε τη δράση του. Λαμβάνοντας υπόψη πως η πρόληψη σχετίζεται με την ενίσχυση των ανθρώπων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων, τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων, όλα τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης υλοποιούνται στην κοινότητα μέσα σε πλαίσια ομάδων ομοτίμων (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, έφηβοι, νέοι κ.λπ).
Ειδικότερα και τη φετινή πρωτόγνωρη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021) το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις, μέσα από προγράμματα βραχείας αλλά και μακράς διάρκειας, αξιοποιώντας πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης αλλά και τις δια ζώσης συναντήσεις όταν αυτό ήταν εφικτό δούλεψε συστηματικά με 2421 άτομα υλοποιώντας:
- 22 εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία συμμετείχαν 497 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
- 13 εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία έλαβαν μέρος 69 καθηγητές
- 33 προγράμματα βραχείας και μακράς διάρκειας για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε 24 σχολεία, στα οποία συμμετείχαν 630 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων & Λυκείων της Αχαΐας.
- 3 ομάδες γονέων μακράς διάρκειας στις οποίες συμμετείχαν 50 γονείς παιδιών, εφήβων αλλά και μονογενείς.
- 9 εργαστήρια για θέματα σχέσεων στην οικογένεια στα οποία συμμετείχαν 287 άτομα.
- 1 σεμινάριο για νέους 18-26 ετών όπου έλαβαν μέρος 23 άτομα.
- 1 ομάδα εφήβων 15-17 ετών εκτός σχολικού πλαισίου με 18 άτομα.
- 2 ομάδες εθελοντών σε Πάτρα & Αίγιο στις οποίες συμμετέχουν 26 άτομα.
- 11 εκδηλώσεις (εργαστήρια για όλη την οικογένεια, χριστουγεννιάτικη γιορτή, πεζοπορία) στις οποίες συμμετείχαν 165 γονείς και παιδιά.
- 7 διαλέξεις σε 29 φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Παν/μίου Πατρών «Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, Εξαρτήσεις & Νέες Τεχνολογίες».
- Webinar με θέμα «Νέα Πραγματικότητα-Νέες Προκλήσεις. Τρόποι διαχείρισης της διπλής κρίσης σε συνθήκες αβεβαιότητας» σε συνεργασία με το προαναφερόμενο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών και τα τμήματα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 400 γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εθελοντές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
- 4 φοιτητές υλοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στο Καλλίπολις.
- 76 άτομα απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας αναζητώντας συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα εξάρτησης από ουσίες ή συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο) αλλά και θέματα σχέσεων στην οικογένεια.
- Επιπλέον και την φετινή χρονιά το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας συμμετείχε στη συντονιστική επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν 2 διήμερες ολομέλειες με 44 φορείς και 117 άτομα από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και 2 σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν 30 άτομα.
- Παράλληλα και φέτος έγινε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσα από 14 άρθρα και 8 συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κλείνοντας το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα υλοποιήσει παρεμβάσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο σε ομάδες παιδιών ηλικίας 11-13 ετών στο πλαίσιο των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και επιπλέον θα συμμετέχει στην εκπαίδευση επαγγελματιών του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών που διοργανώνει το Κλινικό Παρατηρητήριο για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.
Η 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι για εμάς μια αφορμή να προβληματιστούμε για όσα συμβαίνουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Για όσα μας δυσκολεύουν και αδυνατούμε να βρούμε τρόπους διαχείρισης αλλά και για όσα μπορεί να μην δυσκολεύουν εμάς αλλά άλλους ανθρώπους γύρω μας και δεν θέλουμε να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις διαθέτοντας μια μακροχρόνια εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία είναι εδώ για να στηρίξει τα σχολεία, τους γονείς, τους τοπικούς φορείς αλλά και όλους τους πολίτες της Αχαΐας. ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα!
Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που κάθε χρόνο υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2610.226948 & 2610.623290, καθημερινά 8:00-15:00 ή στο email: kpachaia@pat.forthnet.gr, στην ιστοσελίδα: www.kpachaia.gr και στο https://www.facebook.com/kpachaiaskallipolis/.