1216 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας τον Μάρτιο του 2024
100 γονείς
- Υλοποιήθηκαν 3 Επιμορφωτικές Συναντήσεις για γονείς στα ακόλουθα σχολεία: 11ο ΓΕΛ Πάτρας, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καστριτσίου και 5ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. Οι συναντήσεις είχαν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ρόλου των γονέων όπως: σχέσεις γονέων εφήβων, όρια, το Διαδίκτυο και οι οθόνες στην καθημερινότητα της οικογένειας και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης.
- Συνέχισε τη λειτουργία της και ολοκλήρωσε τον κύκλο των 8 συναντήσεων της, η ομάδα για μονογονείς με τίτλο: «Μονογονείς αλλά όχι μόνοι». Μέσα στο Μάρτιο η ομάδα υλοποίησε τέσσερις συναντήσεις με θέματα: Οι αλλαγές στη ζωή της οικογένειας και πως στηρίζουμε τα παιδιά όταν τις βιώνουν, τα όρια στην οικογένεια, το Διαδίκτυο και οι οθόνες και ποια στάση χρειάζεται να κρατήσουν οι γονείς, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αξιολόγηση της ομάδας. Στην ομάδα συμμετείχαν 15 μονογονείς και στην αξιολόγηση αναγνώρισαν τον σημαντικό βαθμό στον οποίο ένιωσαν να ενδυναμώνονται στο δύσκολο και απαιτητικό τους ρόλο.
- Με την συνεργασία και υποστήριξη της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων και του Δήμου Καλαβρύτων ξεκίνησε να λειτουργεί μια καινούρια ομάδα γονέων στα Καλάβρυτα. Μέσα στον Μάρτιο η ομάδα υλοποίησε 3 συναντήσεις με θέματα: επικοινωνία στην οικογένεια, ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση καθώς και αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων. Στην ομάδα συμμετέχουν 20 γονείς παιδιών και εφήβων.
89 Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- 40 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Νηπιαγωγεία Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγείκων, Τέμενης, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, Λεοντίου, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου, 5ο, 34ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών.
- 34 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΕΤ και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Στρούμπειο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχολείο Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχολείο Ροιτίκων, 34ο, 45ο, 47ο, 49ο Δημ. Σχολεία Πατρών και 9ο Δημ. Σχολείο Αιγίου.
- Τέλος 15 εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν στην ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 54ου Δημ. Σχ. Πατρών με θέμα την Ενδυνάμωση σχέσεων.
502 μαθητές Πρωτοβάθμιας
- 148 μαθητές της Α΄, Β’, Γ΄, Ε’, ΣΤ’ τάξης από τα σχολεία: 49ου και 47ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για την Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι 9 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Δικτύου «Συνδέσου και Μείνε Υγιής».
- 354 μαθητές νηπιαγωγείου, Β΄ έως και ΣΤ΄ τάξης από τα σχολεία: 22ο Νηπιαγωγείο Πατρών, 28ο Νηπιαγωγείο Πατρών, 24ο , 34ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών, Μαραγκοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Βραχναιικων, 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχ. Αιγίου ενδυναμώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στη διαχείριση του θυμού, την επίλυση σύγκρουσης, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, τη συνεργασία στην ομάδα και την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι 22 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και του Δικτύου «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας.
373 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & 39 καθηγητές
373 μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων της Αχαΐας συμμετείχαν σε 19 παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στα ακόλουθα σχολεία: Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων Πατρών, 1ο ΕΠΑΛ Πατρών, 4ο ΕΠΑΛ Πατρών, Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών, 2ο Γενικό Λύκειο Πατρών, 16ο Γυμνάσιο Πατρών, 6ο ΕΠΑΛ Πατρών, 12ο Γενικό Λύκειο Πατρών. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων στην εφηβεία και την κατανόηση των επιρροών στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις της ομάδας ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών, στην οποία συμμετείχαν 15 άτομα. Η ομάδα ολοκληρώθηκε έπειτα από 10 συναντήσεις. Τέλος, πραγματοποιήθηκε 1 ενδοσχολική επιμόρφωση σε καθηγητές του Ιδιωτικού Λυκείου Θεμέλιο Πατρών, με θέμα τη λειτουργική επικοινωνία και τη διαχείριση συγκρούσεων στη σχολική τάξη.
Ομάδες Εθελοντών Διέξοδος Αιγίου και Αναβαθμός Παραλίας – Βραχναιίκων Πατρών
Οι 26 εθελοντές των δύο ομάδων του Κέντρου Πρόληψης συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους οργανώνοντας αυτό το διάστημα εκδηλώσεις και εργαστήρια για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με σχολεία κι άλλους φορείς στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.
69 γονείς και παιδιά στα Εργαστήρια για όλη την οικογένεια
- 26 γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας συμμετείχαν στο εργαστήρι με θέμα: «Θυμός ένα πολύτιμο συναίσθημα κατανόησης και έκφρασης των αναγκών μας» που υλοποίησε η εθελοντική ομάδα «Διέξοδος» Αιγίου την Κυριακή 1 Μαρτίου.
- 43 γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας (16 οικογένειες), μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, συμμετείχαν στο εργαστήρι με θέμα: «Ακούω και Ακούγομαι. Η οικογένεια μου, τόπος ασφάλειας και εμπιστοσύνης» που υλοποίησε η εθελοντική ομάδα «Αναβαθμός» Παραλίας Βραχναιικων στο Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024.
Δράσεις υπεράσπισης της πρόληψης από τους εθελοντές
- Οι εθελοντές της ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου ανέλαβαν πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Αιγίου για το επικείμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» και τις δυσμενείς συνέπειές του για τα Κέντρα Πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η μία εκ των δύο συντονιστριών της ομάδας έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΑ» στο Ράδιο Αίγιο, υπήρξε συνεργασία με καταστήματα της περιοχής για συγκέντρωση υπογραφών στο ψήφισμα της ομάδας και στις 13 Μαρτίου η ομάδα υποδέχτηκε στον χώρο της, πολίτες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους συλλόγους για ενημέρωση και συλλογή υπογραφών.
Συνεργασίες -Δικτυώσεις
- Μία νέα συνεργασία ξεκίνησε τον Μάρτιο με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τους καθηγητές του Τμήματος κ. Ηγουμενίδη και κ. Στεφανόπουλου και το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται μία παρέμβαση σε τελειόφοιτους του Τμήματος η οποία θα περιλαμβάνει μία θεωρητική παρουσίαση για την αιτιολογία της εξάρτησης, τη φιλοσοφία, τους στόχους και τη μεθοδολογία των παρεμβάσεων πρόληψης και 2 βιωματικά εργαστήρια μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το περιεχόμενο δύο παρεμβάσεων πρόληψης που υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Συνάντηση συνεργασίας με την υπεύθυνη των Παιδικών Χωριών SOS στην Πάτρα για διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο φορέων
- Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης στη Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου στην Αθήνα και στην διαδικτυακή συνάντηση στις 29 Μαρτίου.
- Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων Δ.Πατρέων και του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων με στόχο τη διασύνδεση και τη διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης για γονείς.
Συναντήσεις συμβουλευτικής
- Πραγματοποιήθηκαν 18 συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων για θέματα σχέσεων στην οικογένεια και για θέματα που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη χρήση Διαδικτύου και τη χρήση ουσιών.
Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα
Την Τρίτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης.