Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Για γονείς

Ο ρόλος της οικογένειας

   Είναι γενικά αποδεκτός ο σημαντικός ρόλος που παίζει η οικογένεια στην εμφάνιση και στη διατήρηση των συμπεριφορών εξάρτησης. Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον που συναντά ο άνθρωπος όταν έρχεται στη ζωή.

Μέσα στην οικογένεια γνωρίζει τον εαυτό του, μαθαίνει να επικοινωνεί, να δημιουργεί στενές σχέσεις με τους άλλους, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να δίνει αξία στον εαυτό του και νόημα στη ζωή του. Επομένως, η προσωπικότητά του και οι δεξιότητες που θα αποκτήσει, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, από τις αξίες της αλλά και από τον τρόπο που τα μέλη της επικοινωνούν μεταξύ τους. Η οικογένεια, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας της, είναι δυνατόν να ενθαρρύνει ή να αποθαρρύνει τις συμπεριφορές εξάρτησης. Επομένως οι γονείς είναι αυτοί που χρειάζεται πρώτα από όλους να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για θέματα που σχετίζονται με την εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης.

 

   Ο ρόλος του γονέα ήταν και είναι ένας απαιτητικός ρόλος. Ωστόσο στις μέρες μας, οι ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στο μεγάλωμα των παιδιών. Σήμερα οι γονείς είναι περισσότερο απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πιο σύνθετα, οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο γρήγοροι και οι μεταξύ τους ρόλοι δεν είναι τόσο διακριτοί. Έτσι νιώθουν πιο έντονα την ανάγκη να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους γονείς που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις στην οικογένεια τους και να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και τη λειτουργία της οικογένειας.

Προγράμματα πρόληψης για γονείς

       Το Κέντρο Πρόληψης αναγνωρίζοντας το ρόλο των γονέων σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο Προγράμματα Πρόληψης που απευθύνονται στους γονείς. Τα Προγράμματα αυτά έχουν βασικό στόχο να προσφέρουν στους γονείς την ενημέρωση, τη στήριξη καθώς και την εκπαίδευση που φαίνεται να χρειάζονται στις μέρες μας για να αντεπεξέλθουν στο γονεϊκό τους ρόλο. Πιο συγκεκριμένα τα Προγράμματα Πρόληψης για γονείς είναι:
  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Ενημερωτικές Συναντήσεις στα σχολεία

   Πρόκειται για ομιλίες – συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο του κάθε σχολείου και σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς για θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της οικογένειας, το μεγάλωμα των παιδιών αλλά και ειδικότερα με το θέμα της εξάρτησης.

   Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο των σχολείων από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, μετά από αίτημα των Συλλόγων Γονέων ή και των Διευθυντών των Σχολείων. Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, όλα τα σχολεία ενημερώνονται από το Κέντρο Πρόληψης για την θεματολογία των συναντήσεων και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση συνάντησης στον χώρο του δικού τους σχολείου.

Σεμινάρια για γονείς

   Πρόκειται για εκπαίδευση μεγαλύτερης διάρκειας η οποία απευθύνονται στους γονείς με σκοπό να τους βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στον ρόλο τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις μέσα στην οικογένειά τους.

   Οι ομάδες συντονίζονται από εκπαιδευμένα Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, και σε αυτές συμμετέχει περιορισμένος αριθμός γονέων ο οποίος λειτουργεί ως σταθερή ομάδα από την αρχή μέχρι το τέλος.

   Τα σεμινάρια για γονείς αποτελούνται από 8 συναντήσεις οι οποίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 2 ½ ώρες. Τα θέματα των συναντήσεων αφορούν την δεξιότητα της επικοινωνίας, την δυναμική των σχέσεων μέσα στην οικογένεια, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, την αξία των ορίων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση της εξάρτησης.

    Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια:
  • για Γονείς παιδιών Προσχολικής και Σχολικής Ηλικίας (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό)
  • για Γονείς Εφήβων (Γυμνάσιο και Λύκειο)

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm