Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Για φοιτητές

Η συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών

   Το Κέντρο Πρόληψης αποτελεί ένα από τα πλαίσια πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας. Η συνεργασία με το συγκεκριμένο Α.Τ.Ε.Ι είχε ξεκινήσει ήδη από το 1992, με την Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ ενώ από τότε μέχρι και σήμερα ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών έχει ενημερωθεί και εκπαιδευτεί για θέματα που σχετίζονται με την φιλοσοφία και τα προγράμματα πρόληψης μέσα από διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους.

  Οι στόχοι της Πρακτικής Άσκησης των σπουδαστών είναι οι εξής:
 1. Εκπαίδευση των σπουδαστών στα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (φιλοσοφία, στόχοι, μεθοδολογία).
 2. Εκπαίδευση στο ρόλο του επαγγελματία Κοινωνικού Λειτουργού στο επίπεδο της πρωτογενούς πρόληψης.

Ποιοι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση

  Οι σπουδαστές που έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας είναι όσοι:
 • φοιτούν στο ΄Β και ΄Γ έτος του Τμήματος, οι οποίοι υλοποιούν την Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση
 •         και
 • φοιτούν στο ΄Δ έτος, οι οποίοι υλοποιούν την Εξάμηνη Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού.

Οι σπουδαστές που υλοποιούν την Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση λειτουργούν στο χώρο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Την ευθύνη της εποπτείας τους έχει καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας μετά από συνεργασία με στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

   Αντίστοιχα, οι σπουδαστές που υλοποιούν την Εξαμηνιαία Πρακτική Άσκηση λειτουργούν στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, σε καθημερινή βάση, όπως και τα επιστημονικά στελέχη. Την ευθύνη της εποπτείας τους έχει επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης με την ιδιότητα του επαγγελματία Κοινωνικού Λειτουργού.

Άλλες δυνατότητες συνεργασίας

   Εκτός από τους σπουδαστές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών επισκέπτεται το Κέντρο Πρόληψης για να ενημερωθεί για τα προγράμματά, ή να αναζητήσει στοιχεία στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο χώρο, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που συμμετέχουν στα Σεμινάρια Εκπαίδευσης Εθελοντών της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και εντάσσονται στις ομάδες.

   Τέλος, τα τελευταία χρόνια υλοποιείται Ενημερωτική-εκπαιδευτική συνάντηση στους φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής».

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

  Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένας από τους εταίρους που συμμετέχει στο Κέντρο Πρόληψης από τη σύσταση του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν δοθεί δυνατότητες ανάπτυξης επιμέρους προγραμμάτων όπως:
 • Ενημέρωση πρωτοετών φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας (Τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής) και Ανθρωπιστικών - Κοινωνικών Επιστημών (Τμήματα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φιλοσοφίας) για τη φιλοσοφία και τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας.
 • Ενημέρωση των φοιτητών του τμήματος Φαρμακευτικής για την εξάρτηση, τα αίτια και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
 • Συνεργασία στο πλαίσιο της διοργάνωσης ημερίδων και συνεδρίων καθώς και συμμετοχή σε δράσεις που διοργανώνει η εθελοντική ομάδα φοιτητών ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm