Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Εισηγήσεις σε συνέδρια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΚΟΟΛ - Πανελλήνια Συνάντηση 2005

"Προκαλούμε ζυμώσεις - Προτείνουμε επιλογές"

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ

    Το αλκοόλ είναι ίσως η αρχαιότερη εξαρτησιογόνος ουσία που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια νόμιμη ψυχοτρόπο ουσία που επιδρά κατασταλτικά στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, με ισχυρή εξαρτησιογόνο δράση και σοβαρές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως Γάλλοι επιστήμονες που μελέτησαν την επικινδυνότητα των νόμιμων και των παράνομων ουσιών, τις κατέταξαν σε 3 κατηγορίες εκ των οποίων η πλέον τοξική συμπεριλαμβάνει: την ηρωίνη (οπιοειδή), την κοκαΐνη και το αλκοόλ (Ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, 2003).

Περισσότερα...

ΟΜΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ - Πανελλήνια Συνάντηση 2005

6η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΖΟΡΜΠΑ, Π. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΣΤΑΥΡΟΥ, Ε. ΚΩΤΣΙΑ
(ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ)

    Στη παρούσα εισήγηση θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την εμπειρία μας από την εθελοντική εργασία στην πρόληψη, έτσι όπως την έχουμε βιώσει μέσα από την δική μας επαγγελματική και εθελοντική ταυτόχρονα ιδιότητα, αλλά και μέσα από την συνεργασία με τους εθελοντές της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και του Κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας. Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στα οφέλη που προκύπτουν από την εμπλοκή των εθελοντών στην πρόληψη καθώς και σε κάποια ιδιαίτερα σημεία και συνθήκες που καθορίζουν την βιωσιμότητα και την προοπτική της εθελοντικής δράσης.

    Αυτά τα σημεία αφορούν κυρίως :
  • στο προφίλ του φορέα που εργάζεται με εθελοντές
  • στις σχέσεις εθελοντών και επαγγελματιών
  • στο προφίλ και κίνητρα των εθελοντών
  • στην εκπαίδευση των εθελοντών
  • & τέλος στις ομάδες έργου που συμμετέχουν οι εθελοντές
  •     Επιχειρώντας να δώσουμε έναν ορισμό του εθελοντή στον τομέα της πρόληψης της εξάρτησης θα λέγαμε ότι είναι ο πολίτης που αντιλαμβάνεται την προσωπική ευθύνη για το πρόβλημα της εξάρτησης και επιλέγει με δέσμευση να εκπαιδευτεί και να συνεργαστεί με άλλους, ώστε να συμβάλλει μέσα από την προσωπική του στάση και δραστηριοποίηση στη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών της εξάρτησης και στη διαμόρφωση ενός θετικού τρόπου ζωής.

Περισσότερα...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΚΟΟΛ - Πανελλήνια Συνάντηση 2003

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ

    Είναι γνωστό πως η χρήση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να προκαλέσει, ακόμα και όταν δεν οδηγήσει στην εξάρτηση, πληθώρα προβλημάτων τόσο ατομικών (σωματικές βλάβες, επιθετική συμπεριφορά), όσο και κοινωνικών (βία, εγκληματικότητα, πρόκληση ατυχημάτων).
Προς την κατεύθυνση αποφυγής των εν λόγω συνεπειών, ο Ευρωπαϊκός Καταστατικός Χάρτης για τα οινοπνευματώδη, ο οποίος εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 1995 επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως έρευνες και επιτυχή παραδείγματα από διάφορες χώρες δείχνουν ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία μπορούν να επιτευχθούν στον Ευρωπαϊκό χώρο, εάν εφαρμοστούν 10 στρατηγικές προαγωγής υγείας και δράσης για τα οινοπνευματώδη. Από αυτές τις στρατηγικές επιλεκτικά αναφέρω ορισμένες, κυρίως αυτές που ταυτίζονται σε κάποια σημεία με την φιλοσοφία ανάπτυξης του προγράμματος που θα σας παρουσιάσω στην συνέχεια.

Περισσότερα...

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm