Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Δράσεις έτους 2005-2006

 

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης
των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας
2005-2006

 

  Μαθητές Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης μαθητών της Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης για το θέμα των νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών. Στα προγράμματα συμμετείχαν συνολικά 136 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία του Νομού.

 

 

  Μαθητές Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με στόχο την ενημέρωση και την έγκυρη πληροφόρηση τους στο θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε περίπου 600 μαθητές.

 

 

  Γονείς

 • Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε γονείς σε συνεργασία με Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχετικά με το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη, τα οποία παρακολούθησαν περίπου 350 γονείς.
 • Προγράμματα εκπαίδευσης γονέων μέσα από βιωματικά σεμινάρια με στόχο την βελτίωση των σχέσεων στην οικογένεια στα οποία συμμετείχαν 45 γονείς.

 

 

  Εκπαιδευτικοί Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε 60 εκπαιδευτικούς για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο στην πρόληψη της εξάρτησης.
 • Προγράμματα εκπαίδευσης δασκάλων και καθηγητών με στόχο την ενίσχυση τους στον παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η σχολική κοινότητα και στα οποία συμμετείχαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί.
 • Επίσης σε συνεργασία με τα τμήματα Αγωγής Υγείας της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαιδεύσαμε 60 εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

 

 

  Τοπική κοινότητα

 • Όσον αφορά το ρόλο της τοπικής κοινότητας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών σε όλο το Νομό. Οι εθελοντές αυτοί μετά από προσωπική εκπαίδευση και μέσα από τη δική τους δράση και τρόπο ζωής επιδιώκουν την προώθηση της πρόληψης στην τοπική κοινότητα.
 • Έτσι, τη χρονιά 20055 ομάδες εθελοντών λειτούργησαν στους περιφερειακούς Δήμους Ακράτας, Αιγίου, Διακοφτού, Καλαβρύτων και Βραχναιίκων που συμμετέχουν στο Κέντρο Πρόληψης. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από πολίτες που έχουν αναλάβει την ευθύνη να προωθήσουν τους στόχους της πρόληψης στην περιοχή τους. Έτσι σε συνεργασία με τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης κινητοποιούν τα μέλη της τοπικής κοινότητας για συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης.

 

 

  Αλκοόλ

 • Τέλος συνέχισε τη λειτουργία της η ομάδα εθελοντών, γιατρών νοσηλευτών κλπ. που συντονίζουν και στηρίζουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Έργο αυτής της ομάδας είναι η λειτουργία του ιατρείου αλκοολογίας στο Π.Γ.Ν.Π., ο συντονισμός των θεραπευτικών ομάδων για το αλκοόλ καθώς και η διοργάνωση τη φετινή χρονιά μιας διημερίδας σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ.

 • Ακόμη η Κίνηση « ΠΡΟΤΑΣΗ» και το Κέντρο Πρόληψης έχουν την Επιστημονική ευθύνη του προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης του αλκοόλ από ανήλικους το οποίο συντονίζεται από το Δήμο Πατρέων και συμμετέχουν 10 τοπικοί φορείς. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ενημερωτικές – εκπαιδευτικές σε ομάδες : Αστυνομικών, υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοσιογράφων και σε μέλη του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής.

 • Δημιουργήθηκε επίσης σε συνεργασία με το τμήμα Αγωγής Υγείας της Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης ένα δίκτυο 9 σχολείων στα οποία εφαρμόζονται προγράμματα Αγωγής Υγείας για την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ ( όπου συμμετέχουν 180 περίπου μαθητές).

 

 

  Συνεργασίες - Δικτύωση

 • Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης και η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ των φορέων πρόληψης σε Περιφερειακό και Πανελλαδικό επίπεδο ( όπως το Πανελλήνιο Δίκτυο Πρόληψης και το Περιφερειακό Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Ν.Δ. Ελλάδας).

 

 

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm