Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Δράσεις έτους 2004-2005

 

 

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης
των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας
2004-2005

 

  Μαθητές Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές Δημοτικών σχολείων(542 μαθητές από 22 Δημοτικά σχολεία του Ν. Αχαΐας). Τα προγράμματα στους μαθητές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από αίτημα των σχολείων. Τα θέματα που επεξεργάσθηκαν αφορούσαν κυρίως στις νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ), τις επιρροές από την παρέα και τα ΜΜΕ και τους τρόπους που ο μαθητής αποφασίζει και επιλέγει προς όφελός του.

 

 

  Μαθητές Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Προγράμματα Ημέρας σε μαθητές Β/βάθμιας εκπαίδευσης. 830 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί από Γυμνάσια, Γενικά και Τεχνικά Λύκεια συμμετείχαν σ’ αυτά τα προγράμματα που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα α)πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών β)προστασίας του περιβάλλοντος γ)ασφάλεια από ατυχήματα.

 

 

  Εκπαιδευτικοί Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε δασκάλους και καθηγητές με θεματολογία που αφορούσε στο ρόλο του εκπαιδευτικού στην πρόληψη της εξάρτησης. Στα σεμινάρια αυτά συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τεχνικές πρόληψης της εξάρτησης τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη αλλά και με έννοιες όπως ο εθελοντισμός και ο ρόλος του εθελοντή στην πρόληψη. Από την παραπάνω εκπαίδευση, 18 άτομα εντάχθηκαν στις ομάδες εθελοντών καθηγητών και δασκάλων που λειτουργούν στην Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».
 • Συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης όπου στελέχη του Κέντρου Πρόληψης συμμετείχαν ως εκπαιδευτές σε σεμινάρια εκπαιδευτικών που διοργανώθηκαν από τους παραπάνω φορείς (60 εκπαιδευτικοί) .

 

 

  Γονείς

 • Ενημερώσεις- ευαισθητοποιήσεις γονιών σε σχολεία των Πατρών.
 • Ενημερώσεις- συναντήσεις – ημερίδες σε γονείς των περιφερειακών Δήμων (Ακράτας, Αιγίου, Διακοπτού) με τη συνεργασία των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης και των εθελοντών των Δήμων. Τις συναντήσεις εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περίπου 400 γονείς.
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια γονιών (διάρκειας περίπου 25 ωρών το καθένα) στα οποία συμμετείχαν συνολικά 90 γονείς.

 

 

  Άλλες δράσεις

 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε στελέχη του Δήμου Πατρέων. Την εκπαίδευση παρακολούθησαν 16 στελέχη υπηρεσιών του Δήμου. Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η σύνδεση του επαγγελματικού τους ρόλου με την πρόληψη.
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην ομάδα εθελοντών «ΠΑΛΜΟΣ ΖΩΗΣ» του Δήμου Μεσάτιδας με θέματα που αφορούσαν τον ρόλο του γονιού στην πρόληψη.
 • Εκπαίδευση στον εθελοντισμό πολιτών του Δήμου της Πάτρας με στόχο την δραστηριοποίησή τους σε ομάδες εθελοντών της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ». Φέτος, στην εκπαίδευση συμμετείχαν 21 άτομα.
 • Πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ από τους εφήβους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρών και συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς που εμπλέκονται στο θέμα (Εισαγγελία, Αστυνομία, Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής, ΕΣΗΕΠΗΝ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΦΕΤ κλπ)
 • Αντιμετώπιση αιτημάτων βοήθειας σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.
  Παροχή πληροφοριών με στόχο την παραπομπή σε θεραπευτικά προγράμματα. (Απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης 76 οικογένειες με προβλήματα εξάρτησης).
 • Πρακτική άσκηση σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας. (4 σπουδαστές υλοποίησαν την εξάμηνη πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο Πρόληψης και 4 σπουδαστές την εργαστηριακή τους πρακτική στην Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ»).

 

 

  Ομάδες εθελοντών στους περιφερειακούς Δήμους

 • Λειτούργησαν 5 ομάδες εθελοντών στους Δήμους Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγίου, Διακοπτού και Βραχνείκων. Η δράση τους αφορούσε κυρίως την ενημέρωση δημοτών με στόχο την συγκρότηση ομάδων γονιών για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την πρόληψη. Στο Δήμο Ακράτας και στον Δήμο Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε γονείς και παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
 • Ομάδα εθελοντών επαγγελματιών υγείας με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ (Λειτουργία Ιατρείου Αλκοολογίας στο ΠΓΝΠ, λειτουργία τριών club – ομάδων θεραπείας από το αλκοόλ).

 

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm