Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Δράσεις έτους 2013-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Παγκόσμια Ημέρα τον χρόνο κατά των ναρκωτικών ή 365 ημέρες πρόληψη δωρεάν για όλους τους πολίτες της Αχαΐας;

Μια παγκόσμια ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι κάνουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που βαθαίνει όσο βαθαίνει και η κρίση, επηρεάζοντας την υγεία μας, τη δημόσια ασφάλεια, την εγκληματικότητα, την παραγωγικότητα και τη διακυβέρνηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2013 της Διεθνούς Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως η πρόληψη και η θεραπεία παραμένουν ουσιώδεις για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της χρήσης ουσιών και είναι η πιο οικονομικά αποδοτική απάντηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση τι καταφέραμε να επιτύχουμε ως Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλο τον Νομό Αχαΐας, μέσα σε δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συγκυρίες, από την περσινή παγκόσμια ημέρα έως την φετινή;

  1. Να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε το δίκτυο των 133 σχολείων της Αχαΐας με τα οποία συνεργαστήκαμε μεθοδικά όλη τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης σε 1550 γονείς, 157 δασκάλους και καθηγητές και 788 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων & Λυκείων.
  2. Να ενδυναμώσουμε το δίκτυο των εθελοντών μας αλλά και των δράσεων που υλοποιούν 50 εθελοντές σε 3 εθελοντικές ομάδες σε Πάτρα, Αίγιο και Ακράτα οι οποίες φέτος προσέγγισαν 585 ενήλικες και παιδιά μέσα από την υλοποίηση 28 δράσεων.
  3. Να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα συμπολιτών μας. Την φετινή χρονιά παρείχαμε σε 94 πολίτες υπηρεσίες συμβουλευτικής σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η εξάρτηση από ναρκωτικά και εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο) αλλά και για θέματα σχέσεων στην οικογένεια.
  4. Να διασφαλίσουμε την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης και τη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών μας σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης διευρύνθηκε και αυτή την στιγμή αποτελείται από της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ), τη Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, τον Ιατρικό Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  5. Να απαντήσουμε στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων μορφών εξάρτησης όπως είναι το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων. Για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση μας, τη φετινή χρονιά συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ το οποίο αφορούσε την κατάρτιση στελεχών ψυχικής υγείας για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο, αλλά και στην πανελλήνια έρευνα με θέμα την διερεύνηση του φαινομένου ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και της εξάρτησης από αυτά στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν μέσα από συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις πρόληψης και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Νομού, δράσεις σε βάθος χρόνου (λειτουργία ομάδων, εκπαιδευτικά σεμινάρια μακράς διάρκειας κ.λπ.) και όχι ενημερωτικές καμπάνιες της μιας ημέρας.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: 1 Παγκόσμια Ημέρα τον χρόνο κατά των ναρκωτικών ή 365 ημέρες πρόληψη δωρεάν για όλους τους πολίτες της Αχαΐας;

Την απάντηση δίνουν οι 3600 ενήλικες και παιδιά με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και η προοπτική που δίνει στη πρόληψη, η θετική επιρροή τους στην οικογένεια, στο χώρο εργασίας αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 2610 226948 & 2610623290, μέσω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα μας: www.kpachaia.gr.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm