Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Άρθρα

Άντρες & γυναίκες: μια διαφορετική ματιά στη σχέση μας

    Είναι γεγονός πως όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε αποδεκτοί, αγαπητοί, σημαντικοί από τον σύντροφό μας. Επιθυμούμε μια ζεστή αγκαλιά, στο τέλος μιας δύσκολης μέρας, στην γιορτή μιας επιτυχίας, στις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής. Ο άνθρωπος «εξανθρωπίζεται» μέσα από μια στενή σχέση με σημαντικούς άλλους που τον υποδέχονται στην ζωή και πορεύεται προς την ενηλικίωση και πάλι μέσα από ένα πλέγμα στενών σχέσεων. Ο Βρετανός ψυχίατρος J. Bowlby εισήγαγε την έννοια της προσκόλλησης αναφερόμενος στον καθοριστικής σημασίας δεσμό που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

διαβάστε περισσότεραΆντρες & γυναίκες: μια διαφορετική ματιά στη σχέση μας

Ζευγάρι, …από τα σκαλιά της εκκλησίας στο μονοπάτι της ζωής

     Η στιγμή της πρώτης συνάντησης, το σκίρτημα στην καρδιά, τα συναισθήματα που μοιάζουν να κατακλύζουν το σώμα και μια ματιά που καταγράφεται ανεξίτηλα πάνω μας. Γιατί αυτόν/ήν και όχι κάποιον άλλον/ην; Τι ήταν αυτό μας τράβηξε, που ήταν ελκυστικό; Πώς να το περιγράψεις άραγε; Οι απόψεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής συντρόφου είναι πολλές, ωστόσο όπως κι αν τις ερμηνεύσεις ένα είναι σίγουρο, η επιλογή όσο και αν μοιάζει τυχαία στην πραγματικότητα δεν είναι. Ασυνείδητες δυνάμεις, που προέρχονται από εμάς και την προσωπική μας ιστορία, την καθορίζουν. Είναι σαν να αναζητούσαμε τον άλλον γιατί μοιάζουμε σε τόσα πολλά που μας βοηθούν να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και διαφέρουμε σε άλλα τόσα που μας δίνουν την δυνατότητα να εξελιχθούμε.

Περισσότερα...

Οι κρίσεις στην πορεία ζωής της οικογένειας, αδιέξοδα ή νέοι δρόμοι;

     Σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών μας είναι η κρίση -κατά κύριο λόγο οικονομική- και οι επακόλουθες συνέπειές της. Ωστόσο σήμερα θα επιχειρήσουμε να μιλήσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο για την κρίση ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου και της οικογένειας, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα πρακτικά συμπεράσματα για την ζωή μας.
     Επιχειρώντας καταρχήν να δώσουμε έναν ορισμό για την κρίση στο λεξικό θα βρούμε πως πρόκειται για την «...κορύφωση μιας δύσκολης εξελικτικής πορείας, με επιδείνωση όλων των αρνητικών φαινομένων, από το ξεπέρασμα της οποίας εξαρτάται η επιστροφή στη φυσιολογική κατάσταση». Και αλλού: «...σε μια κρίση αντιμετωπίζουμε μια επείγουσα αγχωτική κατάσταση που μας καταβάλλει ή πρέπει να αποφασίσουμε για κάτι, είναι η κρίσιμη καμπή, η αποφασιστική στιγμή».

Περισσότερα...

Μιλάμε αλλά επικοινωνούμε;

…ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση!

 

     Έχω την αίσθηση πως ένα από τα παράδοξα φαινόμενα της εποχής μας είναι να γνωρίζουμε τόσα πολλά για την αξία της επικοινωνίας, να έχουμε στη διάθεση μας κάθε στιγμή έναν απίστευτο αριθμό επικοινωνιακών μέσων κι όμως καθημερινά να διαπιστώνουμε πόσο πραγματικά δύσκολη υπόθεση μοιάζει να είναι η ουσιαστική επικοινωνία.

συνέχεια ανάγνωσης...Μιλάμε αλλά επικοινωνούμε;

«Γονείς και έφηβοι: Μεγαλώνουμε μαζί, χτίζοντας σχέσεις»

     Είμαι σίγουρη πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Εφηβεία» οι περισσότεροι από εμάς τους ενήλικες, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί φέρνουμε στο μυαλό μας ατέλειωτους καυγάδες και αδιέξοδες συζητήσεις. Υπάρχει λοιπόν ένας μύθος γύρω από την εφηβεία, πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα επιφέρει τρομακτικές αλλαγές, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε.

συνέχεια ανάγνωσης...«Γονείς και έφηβοι: Μεγαλώνουμε μαζί, χτίζοντας σχέσεις»

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm