Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιμορφωτικό Σεμινάριο, για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» διοργανώνουν Επιμορφωτικό Σεμινάριο, για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Εφηβεία και Εξαρτήσεις».

Η επιμόρφωση, συνολικής διάρκειας είκοσι (20) ωρών, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης, καθώς και να πραγματευθούν σχετικά θέματα στον χώρο του σχολείου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας στις διάφορες μορφές εξάρτησης, όπως οι ουσίες, το διαδίκτυο, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τους.

Το σεμινάριο αποσκοπεί στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στην παροχή μεθοδολογικών εργαλείων για τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τα θέματα των εξαρτήσεων και τους κατάλληλους τρόπους προσέγγισής τους για την κάθε ηλικία. Θα δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστούμε θέματα που σχετίζονται με τα αίτια της εξάρτησης και την φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων, τον μηχανισμό της εξάρτησης στον ανθρώπινο οργανισμό και την λειτουργία του εφηβικού εγκεφάλου σε σχέση με την εξάρτηση, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών ως προς την ψυχική ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης, στοιχείων απαραίτητων για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των εφήβων.

Η μεθοδολογία του σεμιναρίου βασίζεται στην ενεργητική μάθηση και την βιωματική εκπαίδευση. Θα αξιοποιηθούν ομαδοσυνεργατικές μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα της εφαρμογής τους στους μαθητές μέσα στην τάξη και στο περιβάλλον του σχολείου, όπως διεργασία σε μικρές ομάδες, συζήτηση σε κύκλο, προβολή βίντεο, παιχνίδια ρόλων, προσομοίωση παρεμβάσεων στους μαθητές.

Μετά την υλοποίηση του σεμιναρίου θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και παρεμβάσεων στους μαθητές σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» (Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθηνών 35, 1ος όροφος, τηλ. 2610 226948 & 2610 623290 www.kpachaia.gr) και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συναντήσεις, και συγκεκριμένα: 10 & 24 Νοεμβρίου, 8 & 15 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Σάββατο και ώρες από τις 10:00 ως τις 14:00.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών - Ο.ΚΑ.ΝΑ και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και του Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν.