Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» και η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας διοργανώνουν για το σχολικό έτος 2016-2017 Σεμινάριο με θέμα: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την «Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην εφηβεία».

Το Σεμινάριο, συνολικής διάρκειας 40 ωρών, αποσκοπεί στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στην παροχή μεθοδολογικών εργαλείων για την ενδυνάμωση των μαθητών ως προς την ψυχική ανθεκτικότητα, την κριτική στάση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης, γενικότερα για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των εφήβων.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα μελετών σχετικά με στάσεις και συμπεριφορές των εφήβων και νέων σε θέματα όπως οι εξαρτήσεις ή σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ζωή, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης που αξιοποιούν βιωματικού και συμμετοχικού χαρακτήρα παιδαγωγικές πρακτικές και μεθόδους.

    Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι:
  • «Ταυτότητα και Αυτοεκτίμηση». Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι καθοριστική για τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Η αναγνώριση των δυνατοτήτων τους και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι δυο από τις διαστάσεις που θα αναλυθούν στην επιμόρφωση.
  • «Κατανόηση των επιρροών στην λήψη αποφάσεων». Η επίγνωση των επιρροών και των πιέσεων που επηρεάζουν τις αποφάσεις είναι σημαντική για τους έφηβους, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο στην ζωή τους και να παίρνουν αποφάσεις που τους ικανοποιούν.
  • «Συναισθηματική ανάπτυξη». Η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι βασική στη διαμόρφωση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και γενικότερα στη ψυχική υγεία.
  • «Σύγχρονες συμπεριφορές εξάρτησης». Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του σχολείου για τις διάφορες μορφές εξάρτησης όπως το διαδίκτυο, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και οι ουσίες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τους.

Η μεθοδολογία του σεμιναρίου βασίζεται στην ενεργητική μάθηση και την βιωματική εκπαίδευση. Θα αξιοποιηθούν ομαδοσυνεργατικές μέθοδοι, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα της εφαρμογής τους μέσα στην τάξη και στο περιβάλλον του σχολείου με τους μαθητές.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών - Ο.ΚΑ.ΝΑ., (Υπουργική Απόφαση 162071/Γ7/22-12-2010) και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας (1.11.2011) μεταξύ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και του Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Πάτρα στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων (Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών 35, 1ο όροφος) ημέρα Σάββατο και ώρες 09:30 – 14:00 στις ακόλουθες ημερομηνίες: 26 Νοεμβρίου 2016, 17 Δεκεμβρίου 2016, 21 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου, 1 Απριλίου και 13 Μαΐου 2017.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή να επικοινωνήσετε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2016 στα τηλέφωνα 2610-623290 / 2610-226948.

Κατεβάστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

αφίσα σεμιναρίου ψυχικης ανθεκτικότητας