Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Φιλοσοφία

Οι αιτίες της εξάρτησης

       Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα πολυετών ερευνών, σήμερα πια όλοι αποδέχονται πως η εμφάνιση της εξάρτησης από ουσίες (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) ή συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο), δεν οφείλεται σε ένα μόνο παράγοντα όπως για παράδειγμα ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας ή οι δύσκολες συνθήκες στην οικογένεια κ.λπ. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, του οποίου η έναρξη αλλά και η εξέλιξη επηρεάζεται από έναν συνδυασμό επιβαρυντικών παραγόντων, οι οποίοι αφορούν:
  1. Το ίδιο το άτομο και πιο συγκεκριμένα πρώιμες εμπειρίες που έχει βιώσει και τον έχουν επηρεάσει όπως παραμέληση, κακοποίηση, βία, θάνατος κ.λπ. αλλά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχει αναπτύξει όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, δυσκολία στην ανάπτυξη σχέσεων, χαμηλή αντοχή στις ματαιώσεις και τις δυσκολίες κ.λπ.
  2. Το περιβάλλον στο οποίο το άτομο αναπτύσσεται και διαβιεί. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την οικογένεια: απουσία μιας ζεστής συναισθηματικής σχέσης με τους γονείς, κλειστή επικοινωνία, ανύπαρκτα ή άκαμπτα όρια, συναισθήματα και συγκρούσεις που δεν επιλύονται κ.λπ. Σε ότι αφορά το σχολείο: αποτυχία ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα, φτωχές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς, διαθεσιμότητα και διακίνηση ουσιών στον χώρο του σχολείου, πίεση παρέας κ.λπ. Τέλος σε ότι αφορά άλλους κοινωνικούς παράγοντες: σύγχρονος τρόπος ζωής, μοναξιά και αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, γενικότερη κρίση αξιών, θεσμών κ.λπ.
  3. Την ίδια την ουσία, δηλαδή πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό, σε ποιο βαθμό είναι διαθέσιμη στο άμεσο περιβάλλον, ποιες αντιλήψεις αλλά και ποια κουλτούρα ταυτίζεται με την συγκεκριμένη ουσία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον κ.λπ.

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm