Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά email για τα νέα του Κέντρου Πρόληψης απευθείας στο email σας.

Λίγα λόγια για εμάς

 

Τί είναι το Κέντρο Πρόληψης

Η ταυτότητα & η ιστορία μας

   Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που λειτουργεί στο Νομό από το 1998 με τη στήριξη και εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την πρόληψη, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Βασικός στόχος των προγραμμάτων που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της υγείας στην οικογένεια, το σχολείο και το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά και οι έφηβοι.

Στη σύσταση του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας σημαντικό ρόλο είχε η Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, η οποία λειτουργούσε στην Πάτρα ήδη από το 1988, καθώς και τοπικοί φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο, η Νομαρχία, ο Δήμος Πατρέων, αλλά και ορισμένοι περιφερειακοί Δήμοι. Από το 1998 και μετά, πολλοί ακόμη τοπικοί φορείς αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια αναλαμβάνοντας κι αυτοί τη δική τους ευθύνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης και την προαγωγή της υγείας των πολιτών. Έδωσαν, έτσι, την ευκαιρία να αναπτυχθούν δράσεις πρόληψης σε όλο τον Νομό Αχαΐας.

Περισσότερα...

Φιλοσοφία

Οι αιτίες της εξάρτησης

       Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα πολυετών ερευνών, σήμερα πια όλοι αποδέχονται πως η εμφάνιση της εξάρτησης από ουσίες (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) ή συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο), δεν οφείλεται σε ένα μόνο παράγοντα όπως για παράδειγμα ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας ή οι δύσκολες συνθήκες στην οικογένεια κ.λπ. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, του οποίου η έναρξη αλλά και η εξέλιξη επηρεάζεται από έναν συνδυασμό επιβαρυντικών παραγόντων, οι οποίοι αφορούν:
  1. Το ίδιο το άτομο και πιο συγκεκριμένα πρώιμες εμπειρίες που έχει βιώσει και τον έχουν επηρεάσει όπως παραμέληση, κακοποίηση, βία, θάνατος κ.λπ. αλλά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχει αναπτύξει όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, δυσκολία στην ανάπτυξη σχέσεων, χαμηλή αντοχή στις ματαιώσεις και τις δυσκολίες κ.λπ.
  2. Το περιβάλλον στο οποίο το άτομο αναπτύσσεται και διαβιεί. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την οικογένεια: απουσία μιας ζεστής συναισθηματικής σχέσης με τους γονείς, κλειστή επικοινωνία, ανύπαρκτα ή άκαμπτα όρια, συναισθήματα και συγκρούσεις που δεν επιλύονται κ.λπ. Σε ότι αφορά το σχολείο: αποτυχία ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα, φτωχές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς, διαθεσιμότητα και διακίνηση ουσιών στον χώρο του σχολείου, πίεση παρέας κ.λπ. Τέλος σε ότι αφορά άλλους κοινωνικούς παράγοντες: σύγχρονος τρόπος ζωής, μοναξιά και αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, γενικότερη κρίση αξιών, θεσμών κ.λπ.
  3. Την ίδια την ουσία, δηλαδή πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό, σε ποιο βαθμό είναι διαθέσιμη στο άμεσο περιβάλλον, ποιες αντιλήψεις αλλά και ποια κουλτούρα ταυτίζεται με την συγκεκριμένη ουσία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον κ.λπ.

Περισσότερα...

Οργανόγραμμα

Οργανόγραμμα 

Ενημερωτικό υλικό

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

books

Φυλλάδια

fylladia

 

Ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ

ylikosm